joi, 18 octombrie 2007

Componenta Consiliului Uniunii Europene

Consiliul este compus din reprezentantii fiecarui stat membru. Tratatul de la Maastricht precizeaza ca reprezentantii statelor sunt la nivel ministerial si trebuie sa fie abilitati sa angajeze guvernul tarii pe care o reprezinta. Această formula are rolul de a permite participarea si a membrilor guvernelor si colectivitatilor intra-statice, cum ar fi regiunile Belgiei sau landurile germane.
In cazul in care un membru al Consiliului nu poate participa la reuniunea Consiliului, el poate fi reprezentat de un funcţionar national de rang inalt, de reprezentantul permanent sau de adjunctul acestuia (reprezentantul permanent este ambasadorul tarii respective la UE). Functionarul respectiv poate lua parte la dezbaterile din Consiliu insa nu are drept de vot, acesta putand fi delegat doar unui alt membru al Consiliului.
Membrii Consiliului pot fi însotiti de functionari care ii asista. Numarul acestora din urma este fixat de către Consiliu, iar numele si calitatea lor trebuie comunicate in avans Secretarului General al Consiliului, pentru a li se da permise de acces in sala de Consiliu.

Niciun comentariu: