miercuri, 3 noiembrie 2010

Atributii ale Consiliului

Consiliul UE este o instituţie al cărei rol este fundamental pentru Uniune, dar al cărui mod de funcţionare este mai puţin cunoscut publicului. Această ignoranţă ţine desigur de discreţia şi lipsa de transparenţă a lucrărilor sale dar, în egală măsură, şi de complexitatea rolului pe care el îl joacă în procesul decizional .
În timp ce Comisia Europeană este instituţia care reprezintă interesul european general, Consiliul de Miniştrii este reprezentantul intereselor fiecărui stat membru .
Atribuţiile Consiliului sunt definite, într-o manieră generală, de Tratatele constitutive şi sunt determinate de rolul acestuia în cadrul instituţional comunitar .
Art. 145 al TCE stabileşte că, pentru a garanta atingerea finalităţilor stabilite prin Tratat, Consiliul:
- coordonează politicile economice generale ale statelor membre;
- dispune de putere de decizie.
Potrivit art. 115 TCEEA „Consiliul va exercita competenţele sale şi îşi va exercita puterile, în condiţiile respectivului Tratat".
În esenţă, Consiliul coordonează activitatea statelor membre şi a Comunităţii. Puterile sale de coordonare şi decizie sunt însă limitate, la prima vedere, la politicile economice ale statelor membre fără să existe şi referiri explicite la capacitatea sa de a coordona celelalte instituţii comunitare sau alte politici. În orice caz, Consiliul îşi poate utiliza puterea de coordonare şi decizie în toate situaţiile prevăzute de Tratate.
Conform „puterii de decizie" a Consiliului, recunoscută în TCE şi TCEEA, acesta poate adopta:
- acte normative generale (precum Regulamentele);
- acte normative adresate statelor membre (Directive şi Decizii).

Niciun comentariu: